Nationaal Autosport MOnuMENT

0
Nationaal Autosport MOnuMENT. Fotografie: Chris Schotanus/Essay Produkties.
Nationaal Autosport MOnuMENT. Fotografie: Chris Schotanus/Essay Produkties.

Op de openingsdag van de Historic Grand Prix Zandvoort afgelopen vrijdag (21-06-2024) is er een nieuw element toegevoegd aan het Nationaal Autosport MOnuMENT bij de hoofdingang van Circuit Zandvoort. Een even kunstzinnig als vakkundig vormgegeven en vervaardigd sculptuur in de vorm van een achtervleugel van een raceauto met twee wielen vormt een passende aanvulling op het hardstenen monument waarop de namen van Nederlandse coureurs zijn aangebracht die een bijzondere prestatie in de internationale autosport hebben geleverd.

Op het toegevoegde element worden het ontstaan en de achtergrond van het Nationaal Autosport MOnuMENT uit de doeken gedaan. De begeleidende tekst is in het Engels, zodat ook niet-Nederlandstalige bezoekers van Circuit Zandvoort – de laatste jaren meer en meer, vooral dankzij de terugkeer van de Formule 1 – het hoe en waarom van het monument begrijpen. De achtervleugel is gemaakt van roestvrij staal, voor de wielen is, net als voor het monument zelf, Belgisch hardsteen gebruikt.

De aanleiding voor het Nationaal Autosport MOnuMENT was het in 1992 verongelukken van de nog jonge en zeer talentvolle Marcel Albers tijdens een Formule 3-race in Thruxton. Een aantal coureurs en betrokkenen nam vervolgens nog in datzelfde jaar het initiatief om Marcel én de Nederlandse racehistorie via het NAM zichtbaar te maken en houden.

Nationaal Autosport MOnuMENT. Fotografie: Chris Schotanus/Essay Produkties.
Nationaal Autosport MOnuMENT.
Fotografie: Chris Schotanus/Essay Produkties.

Na een lang aanlooptraject werd voldoende ondersteuning vanuit het bedrijfsleven gevonden, zodat het geplande monument in 1998 kon worden gerealiseerd. Het object werd geplaatst naast de hoofdingang van Circuit Zandvoort aan de Burgemeester Van Alphenstraat in de Noord-Hollandse badplaats. De aanvullende sculptuur werd vandaag onthuld door met drie bijzondere auto’s stoffen banen in de kleuren van de Nederlandse vlag weg te laten trekken. Het startsein daarvoor werd gegeven door Jacques Albers, de vader van de betreurde Marcel Albers, die het initiatief genereus ondersteunde, die samen met Gijs van Lennep de startvlag zwaaide. Naast de familie Albers kon de aanvulling op het monument ook worden gerealiseerd dankzij bijdragen van BMW Driving Experience, de KNAF, de HARC en Pon Holdings.

Een commissie, momenteel bestaande uit oud-coureurs Gijs van Lennep en Frans Amsing, Erik Weijers namens Circuit Zandvoort en autosportverslaggevers Rick Winkelman, Rob Wiedenhoff en René de Boer, evalueert op regelmatige basis de prestaties van Nederlanders in de internationale autosport om na te gaan of er nieuwe namen aan het monument kunnen worden toegevoegd. De belangrijkste criteria zijn het behalen van WK-punten in de Formule 1, het winnen van een titel in een Europees kampioenschap of gelijkwaardige competitie of het winnen van een belangrijke klassieker in de autosport.

Op het moment staan er 29 namen van Nederlandse coureurs op het monument vermeld. De meest recente aanvullingen zijn Nyck de Vries, winnaar van het ABB FIA Wereldkampioenschap Formule E, en Renger van der Zande, tweevoudig winnaar van de Rolex 24 At Daytona, een van de belangrijkste sportwagenraces in Noord-Amerika. Een 30e naam zal later dit jaar worden toegevoegd.

 

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig:


Geef een reactie